GoBabyGo
Fordele ved at kravle for babyer
Vi tror på der er rigtig mange fordele ved at lære børn at kravle.
At kravle er en vigtig del af barnets motoriske færdigheder. Det er meget vigtigt, at de får den tillid og styrke, der er nødvendig for at lære at gå.
Når barnet kravler:
  • Træner barnet at holde hovedet oppe og styrker dermed nakke og rygmusklerne. Det gør at barnet får en god holdning.

  • Musklerne i arme og ben bliver styrket, hvilket er vigtigt for at styre arme og fingre til at tegne, klippe, lyne lynlåse osv.

  • Krydsbevægelserne giver små rotationer i rygraden hvilket giver en smidig og naturlig oprejst gang.

  • Forskning tyder på at krydsbevægelser fremmer samarbejdet mellem de to hjernehalvdele. Det er godt når vi skal lære at skrive og læse.

  • Stillingen til at kravle opmuntrer til hurtighed, selvtillid og beslutsomhed, og når babyer kravler, bliver de bedre til at bedømme afstand og fart.
For at lære at kravle skal barnet føle sig tryg på en fast overflade. Manglende stimuli og optimale forhold kan forhindre din baby i at lære at kravle. Mange har erfaring med, at børnene glider let på trægulve eller gulvtæpper. Det kan derfor være en fordel at lade dem kravle på en yogamåtte eller bruge GoBabyGo kravle strømpebukser med gummi dutter på knæene eller GoBabyGo kravle knæbeskyttere, hvis barnet kravler udenfor for at undgå rifter i knæene.

Nemme tips og øvelser til at lære baby at kravle
Det kræver en god koordination og koncentration for barnet, at lære at kravle og det er vigtigt ikke at skynde på barnet eller skælde ud. Det kan være udmattende for barnet at skulle afkode, hvad det er, mor eller far prøver at fortælle. Det mest optimale er at lave øvelser hver dag, gerne flere gange om dagen, frem for at lave øvelser intensivt i lang tid.
  1. Lær barnet at ligge på maven på et tæppe. Det allerførste ethvert barn skal beherske, før der er noget håb om at lære at kravle, er at ligge på maven. Du opnår de bedste resultater hvis du taler med barnet og leger med din baby når det ligger på maven.

  2. Rul et badehåndklæde sammen til en pølse og lad barnet ligge med armene henover håndklædet og lad det vænne sig til at ligge på maven.  Armene skal hænge over den forreste del af pølsen. Den skal støtte overkroppen – ikke maven. Albuerne skal kunne røre gulvtæppet – de må ikke hænge i luften. Pølsen hjælper til at hæve barnets overkrop hvorved barnet bedre kan kigge rundt og opdage omgivelserne.

  3. Placer barnets albuer tæt på kroppen. Hjælp barnet til at støtte på albuerne. Det gør du ved forsigtigt at holde din baby på albuerne og trække dem ind mod kroppen. Lad barnet støtte på albuerne imens du fortsat støtter albuerne med dine hænder.

  4. Lav Krydsøvelser. Krydsøvelser er nogle af de vigtigste øvelser i denne fase af barnets liv. Med krydsøvelser får barnet styrket sit krydsmønster, som er det, der bruges til at kravle, men også ved gang og løb og senere cykling, gadedrengehop m.m.

  5. Lad barnet mærke underlaget. I dag er vores børn pakket ind mange af dagens timer. Men faktisk kan det være godt at lade børnene bevæge sig rundt på gulvet med bare tæer, arme m.m. På den måde kan de vænne sig til og blive tryg ved underlaget.

  6. Bevægelse, bevægelse, bevægelse. Inden babyer begynder at kravle, vil mange typisk være glade for at trille, tumle og møve sig rundt. Og dette er faktisk også rigtig godt. Inde i det indre øre sidder sanseorganet, som indeholder en væske. Og her er der netop en sammenhæng mellem denne væske og barnets motorik. Det er derfor godt for barnets motoriske evner, når det triller og tumler, og det vil også være fint for barnet, hvis du stimulerer bevægelserne yderligere for eksempel ved at vugge, gynge, svinge, rulle det med mere. Se vores motorik videoer her, som hjælper barnets motorik og balance.

  7. Barnet kopierer dig. Læg dig selv på maven sammen med barnet, og kravl rundt på gulvet. Når dit barn ser dig kravle, vil det forsøge at gøre det samme.
 
Børn er forskellige
Man kan ikke sige det nok gange – børn er forskellige. Nogle børn vil kravle allerede, når de er 5-6 måneder, mens andre først vil kravle, når de er omkring 1,5 år. Begge dele er helt normalt. Kravleriet vil måske begynde at tage fart, når der en dag er noget, der frister i gulvhøjden.

Ros, anerkendelse, øvelser og trygge omgivelser er noget af det, som kan hjælpe kravleriet godt på vej. Og så tålmodighed.  Det vigtigste er nemlig ikke kun, hvornår din baby lærer at kravle – mindst lige så vigtigt er processen dertil. At dit barn får gjort sig nogle gode erfaringer omkring læring og får udviklet en sund nysgerrighed.

Ved hjælp af skridsikre gummi dutter på knæ og ovenpå tæerne vil dit barn have nemmere ved at stå fast og nemmere ved at komme frem, hvis det ikke glider hele tiden. Når barnet står fast, vil det hurtigt mærke egen krop, og blive modig på at udforske verden.

Har du en fornemmelse af, at dit barn udvikler sig motorisk langsomt, skal du drøfte det med din læge og sundhedsplejerske. De kan fortælle dig, hvor du evt. kan få mere vejledning i stimulation af dit barns motorik.
Sikkerhed
Vær opmærksom på nye farer, der lurer i hjemmet når barnet begynder at møve sig rundt.
  • Husk at afspærre alle trapper både foroven og forneden.
  • Pas på dørtrin, pejs/brændeovn, radiatorer, stikkontakter osv.
Vær opmærksom på at dit barn ofte godt kan komme rundt, inden det har lært at kravle. Så slip ikke barnet af syne, selv inden det har lært at kravle rigtigt.
 
God kravlelyst. Skriv meget gerne til os hvis I har spørgsmål til info@gobabygo.dk

Tilføj til kurv

Med GoBabyGo får du en serie der er designet til den fase, hvor bevægelse primært foregår med knæene i gulvet, og hvor andet tøj hurtigt slides ned. GoBabyGo produkterne har gummidutter på både knæ, fødder og ovenpå tæer, som gør dem ekstra slidstærke og hjælper, så de kan klare masser af kravletid og tumling på gulvet.