Overstimulering af baby – undgå at overstimulere dit barn
Verden er i sig selv overvældende og stor for det lille barn, der får rigtig mange sanseindtryk i løbet af en dag. For mange stimuli kan føre til overstimulering af baby, og det er godt at kende de gængse tegn på, at din baby eller dit barn er overstimuleret, så du kan reagere på og give dit barn de bedste forudsætninger for trivsel.
Overstimuleret baby – her er tegnene
- Barnet begynder at græde voldsomt ud af det blå.
- Barnet undgår øjenkontakt.
- Barnet afviser mad.
- Barnet virker urolig og anspændt i kroppen.
- Barnet har svært ved at finde ro og falde i søvn.
Det er forskelligt fra barn til barn, hvor mange stimuli barnet kan holde til, før filmen knækker, og barnet reagerer med tegn på overstimulering. En klassiker er spædbarnet, der reagerer voldsomt ovenpå en dag med familiekomsammen, hvor indtrykkene har været mange, og baby måske endda er gået fra arm til arm. Det er ikke alle børn, der trives med de mange indtryk, og de fleste vil allerhelst blive i tryg favn hos mor eller far. Især når der er mange nye ansigter, lugte, lys og lyde at forholde sig til.
Et lille barn kan dog også blive overstimuleret derhjemme, hvis barnets behov for hvile ikke imødekommes. Hold øje med, om din baby virker træt og forsøger at undgå kontakt, når I har leget i et stykke tid, og giv så barnet en pause eller en god lur, før I leger videre, tænder for musik, tegnefilm eller lignende stimuli igen.
Overstimuleret barn – overstimulering hos det ældre barn
Det er ikke kun babyer, der kan reagere på for mange stimuli. Det kan vi i princippet alle uanset alder, og du vil derfor nok også før eller siden opleve tegn på overstimulering hos dit ældre barn. Her er tegnene de samme som hos spædbarnet, men ofte tilføjet voldsomme vredesudbrud og generelt udadreagerende adfærd – typisk målrettet forældrene, da det er her, barnet tør at reagere og vise sine følelser. I er barnets trygge havn, og det er en rolle, som det er vigtigt at tage alvorligt.
Stimulering af baby – sådan undgår du et overstimuleret barn
Mange forældre er så bange for at få et understimuleret barn, at de kompenserer med for mange og for voldsomme stimuli. Der er intet galt i gerne at ville vise sin baby verden, men det skal gøres i et tempo, hvor barnet kan følge med.
Vores bedste råd er at kigge rigtig godt på dit barn og indrette hverdagen på en måde, så I alle kan trives. Måske skal der færre eller kortere aftaler i kalenderen, mindre smæk på det farverige, larmende legetøj eller holdes lidt tættere i favnen, når I er ude. Motoriklege derhjemme er ligeledes en god måde at give baby mere fornemmelse for sin egen krop og skabe ro for nervesystemet og forbindelse og nærvær mellem barn og forældre, så I forebygger overstimulering af jeres baby eller større barn. I kender jeres barn bedst, og ved derfor inderst inde også bedst selv, hvordan I kan mindske stimuli i en verden fyldt med virkelig mange forskellige sanseindtryk.