Babys motoriske udvikling: Dit spædbarns udvikling uge for uge

Dit barn udvikler sig med lynets hast, og særligt i babys første leveår er der rigtig mange milepæle. Det er forskelligt fra barn til barn, hvornår de enkelte milepæle helt præcis nås, men vi giver dig her en vejledende oversigt over babys udvikling fra nyfødt til 12 måneder, så du har en idé om, hvad du kan forvente.

Nyfødt: Spædbarnets udvikling i de første uger

Verden er ny og overvældende for det nyfødte barn, der har brug for mange pauser uden stimuli. Barnets hoved skal støttes, da nakkemuskulaturen endnu ikke er stærk nok til, at baby kan holde hovedet selv. Træn gerne nakken et par gange om dagen ved at lægge baby på maven. Først omkring de 3-6 måneder vil barnet kunne holde hovedet helt selv.

2-3 måneder:

Fortsæt nakketræningen og fortsæt med at støtte babys hoved. Det nyfødte barn ser verden i sort-hvid, men vil på dette tidspunkt i sin udvikling i stigende grad opleve verden i farver, og det vil derfor have stor glæde af et aktivitetsstativ med legetøj, det kan ligge og kigge på og forsøge at daske til.

4-6 måneder:

Barnet kan nu åbne og lukke hånden og vil forsøge at gribe ud efter legetøj omkring sig. Det er aktivt på gulvet og øver tril fra mave til ryg. Sammen med barnet kan I forsigtigt øve kunsten at komme op at sidde. Det gør I ved at lade det liggende barn gribe om mors eller fars tommel- eller pegefingre og forsigtigt hjælpe barnet til siddende stilling. Det er vigtigt, at det er barnet selv, der gør arbejdet ved at aktivere sine mavemuskler for at komme op. Sidst i perioden vil barnet begynde at øve sig i at mave sig fremad på alle fire og måske endda lykkes med at tage de første kravletag.

7-9 måneder:

Jeres barn øver sig fortsat i at komme fra ryg til mave og vil i perioden også lære at sidde stabilt. Det kan nu sidde med til bords eller sidde op i barnevognen og rigtig opleve verden omkring sig, når I er på tur. Barnet bruger sine hænder meget – til at flytte legetøj fra den ene hånd til den anden eller til at banke på ting og lave dejligt meget støj. Læg gerne legetøj lidt udenfor barnets rækkevidde, så det motiveres til at bevæge sig rundt på gulvet.

10-12 måneder

Barnet leger mere og mere og eksperimenterer med blandt andet at lægge ting i æsker og tage dem op igen eller at bygge tårne af klodser og vælte dem. De fleste børn vil nu have lært at kravle og nogle måske endda at gå – et rigtig stort skridt i babys motoriske udvikling, der virkelig signalerer, at der ikke længere er meget spædbarn over den lille. Det første spændende år i babys udvikling er ved at være gået. 

Bliv endnu klogere på spædbarnsudvikling og babys motoriske udvikling her.